Architectuurbiënnale Zwolle biedt verrassende kijk op de stegen

Stralend weer zorgde dit jaar voor grote bezoekersaantallen aan de architectuurbiënnale, een vierdaags architectuurfestival dat dit jaar zijn 3e editie kende en plaatsvond van 5 tot en met 8 juli. Bezoekers kregen tijdens dit festival een verrassende blik op de stad. Initiatiefnemers zijn het Zwols Architectuur Podium (ZAP) en tien architectenbureaus die zich hebben verenigd in het Zwols Architecten Collectief. Het ZAP heeft als doel om te laten zien wat architectuur, in de meest brede zin van het woord, kan toevoegen aan de stad. Deze keer was het thema ‘architectuur in het nauw’ dat werd vertaald in bijzondere architecturale elementen die werden toegevoegd aan de diverse stegen in de stad. Met deze in het oog springende elementen vielen de stegen op en trokken ze de aandacht van bezoekers.

Torens en tiny houses in de stegen

Het festival bood niet alleen een verrassende kijk op de stad, maar creëerde ook interactie met bezoekers. Met marktkooplieden ontstonden bijvoorbeeld mooie gesprekken over beleving van ruimte. Wat architectuur betreft waren vele objecten te bewonderen. Zo waren drie tiny houses gerealiseerd in diverse steegjes die uitmonden in de Sassenstraat. De tiny houses waren op grote hoogte bevestigd zodat bezoekers er onderdoor konden wandelen. Een speciaal theaterstuk van Theater Initiatief Zwolle voorzag bovendien deze altijd wat onderbelichte plek in de Zwolse binnenstad van een prachtig verhaal. Op de hoek van de Rode Haanstraat en de Diezerstraat was een tweede rode toren gebouwd waardoor de bezoeker een mooi uitzicht kreeg over de straat. Bij het Vrouwenhuis hadden de architecten een ‘tableau vivant’ gecreëerd met kleine shelters die een inkijkje gaven in de rol die het vrouwenhuis heeft gespeeld in de geschiedenis van de stad. En zo waren er nog talloze voorbeelden te zien en te beleven van mooie en verrassende architectuur in de diverse stegen.

Bij de realisatie van de diverse objecten kregen het ZAP en de architecten hulp van diverse Zwolse opleidingen en bedrijven.

Het PROTO-festival en de biënnale: een goede combi

De architectuurbiënnale maakte dit jaar onderdeel uit van de eerste editie van het PROTO-festival, een festival voor Art & Design dat afstudeerwerk van de Zwolse creatieve opleidingen laat zien. De steegjes leidden de bezoekers naar diverse panden in de binnenstad waar het werk van deze jonge kunstenaars was te zien.

De biënnale als onderdeel van het stadsarrangement

De architectuurbiënnale maakt onderdeel uit van een stadsarrangement, dat de Stadsbeweging dit jaar heeft gesloten met de gemeente en andere partijen in de stad zoals het Zwolle Fonds. Andere onderdelen van het arrangement zijn o.a. diverse placemakingstrajecten (zoals een andere invulling voor de stationshal), een plan voor klimaatadaptatie Lübeckplein en een herontwikkeling van het Broerenkwartier i.s.m. de HMO. In een stadsarrangement worden afspraken gemaakt met als doel om meer vitaliteit in de binnenstad te creëren.

Partners