Deventer biedt een podium aan initiatiefnemers voor een aantrekkelijker stadscentrum

In Deventer bruist het van ideeën om de binnenstad weer gezelliger, groener en aantrekkelijker te maken. Dat werd op 26 juni duidelijk tijdens de vierde editie van het stadscafé dat op een bijzondere locatie plaatsvond: de Centrumgarage in het hart van Deventer dat voor deze gelegenheid werd omgetoverd tot een stadscafé. Vier enthousiaste Stadsmakers presenteerden tijdens het café hun dromen en ideeën voor een toekomstbestendige binnenstad.

Twee overtuigende initiatieven
Het stadscafé, dat deze avond werd georganiseerd door Architectuurcentrum Rondeel in samenwerking met de gemeente Deventer, Stichting Deventer Binnenstadsmanagement en de Stadsbeweging, biedt een podium aan bewoners, pandeigenaren, ondernemers en andere geïnteresseerden. Zij pitchten deze hun idee voor een vitale binnenstad van Deventer aan een publiek en een deskundige jury.

De jury beloonde deze avond het initiatief van de regenwaterambassadeurs met een stadscheque ter waarde van € 2.500. ‘Met het bedrag kunnen we de bewoners in de Deventer binnenstad stimuleren om zorgvuldiger om te gaan met het regenwater’, aldus de ambassadeurs. De groep bestaat uit actieve bewoners uit Diepenveen en De Worp.

Ook een andere initiatiefnemer, Jonneke Siebrand, kon een stadscheque in ontvangst nemen. Met haar project ‘Lampenkappen’ zorgt zij er straks voor, dat de binnenstad van Deventer tijdens de donkere dagen gaat kleuren en stralen. Hiertoe hangt zij in leegstaande panden versierde lampenkappen op.

Kleurrijke ideeën

Opvallend aan deze avond was de diversiteit aan ideeën. De volgende ideeën vond de jury sterk maar kwamen uiteindelijk toch niet in aanmerking voor een stadscheque:

  • Het creëren van een ‘authentieke leerplek’ voor studenten om aan de groeiende behoefte aan vakmensen te kunnen voldoen. De leerplek zelf is geen onderwijsinstelling maar een bedrijf. Bianca Perik van 1tweetje is voor dit idee de initiatiefnemer.
  • Het Broederenplein in het centrum van Deventer is onlangs weer ‘wakker gekust’, zoals de initiatiefnemers het zo mooi formuleren, maar heeft een vervolg nodig. Dat was de kern van de boodschap van Gabriël Bosch. De belangstelling voor het plein neemt toe, maar kan nog wel een extra zetje gebruiken. Dankzij het netwerk van het Stadscafé gaan studenten van Saxion nu verder aan de slag met dit initiatief.

De jury bestond deze editie uit Liesbeth van Asten (directeur bestuurder Rentree), Anjo van den Brink (Initiatiefnemer Grijze Silo) en Michiel Flooren (Lector regio ontwikkeling, Saxion).

Heb je ook een goed idee voor jouw binnenstad? Kijk op het platform van de Stadsbeweging voor inspiratie of plaats direct je idee op het platform.

Partners