Een Tijdbank voor een vitaler Deventer binnenstad

Op 21 mei vond de vijfde editie van het stadscafé plaats. Organisator was architectuurcentrum Rondeel in samenwerking met de Stadsbeweging. Drie lokale initiatiefnemers pitchten er hun idee om de binnenstad nog aantrekkelijker, gezelliger, veiliger en toekomstbestendiger te maken.

Een driekoppige jury beoordeelde de ideeën van vier enthousiaste Deventenaren, die allemaal vonden dat hun idee de grootste toegevoegde waarde had voor hun stad. De jury bestond uit beeldend kunstenaar Loes ten Anscher, Daan Josée van architecten- en ingenieursbureau Kristinsson en Frans Holleman van BPD (Bouwfonds Property Development). Criteria waren onder andere of het idee voldoende magnetisch is voor anderen, daadwerkelijk bijdraagt aan de vitaliteit van het centrum en of het idee ook uitvoerbaar is.

Winnaar van de avond was Liliane van Onzen met haar initiatief Tijdbank. Zij ontving maar liefst twee stadscheques van ieder 2500 euro. Een Tijdbank is ‘een bank waarin je kennis, talenten en diensten kunt delen en waarbij wordt gegeven en ontvangen in uren.’ Volgens van Onzen draagt de Tijdbank bij aan een vitale binnenstad en aan de stad als geheel, omdat mensen kennis en kunde in kunnen zetten ten behoeve van anderen.’’ De eerste stap die van Onzen nu gaat zetten is het opzetten van een kerngroep om onder andere de mogelijkheden te verkennen van een ondersteunende website.

Andere initiatiefnemers van deze avond waren: Kim Harbinsky met haar initiatief ‘Speeltuin voor kinderen en Stadshof’, Mathijs Mulder met ‘Het Loket van Mogelijkheden’ en Jurgen Terlouw met ‘ReBox’.

Bron en foto: Rondeel Deventer

Partners