Provincie Overijssel: 13 gemeenten kunnen aan de slag met crisisarrangementen voor binnensteden

De provincie Overijssel heeft voor 13 gemeenten aanvragen goedgekeurd naar aanleiding van het openstellen van een speciaal crisisarrangement voor binnensteden. Het arrangement is erop gericht om met name lokale ondernemers en inwoners te stimuleren om gebruik te maken van ‘de kracht van lokaal’. De acties variëren van het bouwen van een online platform, het werken aan de binnenstadbeleving, het starten van een campagne om de stad te profileren tot aan e-learning voor retailers. 

 “Meer dan de helft van gemeenten binnen twee weken aan de slag”
De gemeenten Zwolle, Hengelo, Kampen, Deventer, Rijssen-Holten, Hellendoorn, Borne, Olst-Wijhe, Raalte, Wierden, Tubbergen, Haaksbergen en Zwartewaterland gaan aan de slag met het realiseren van samenwerkingsacties in hun stads- en dorpscentrum. Met de arrangementen is een investering gemoeid van ruim 300.000 euro. Gedeputeerde Monique van Haaf: “Meer dan de helft van alle Overijsselse gemeenten heeft binnen twee weken na openstelling van het arrangement een aanvraag ingediend en kan aan de slag. Waar partijen elkaar voor de crisis nog niet goed konden vinden zie ik nu een versnelling ontstaan. Ik hoop dat gemeenten ook na de crisis blijven bouwen aan de basis die nu voor samenwerking wordt gelegd.”

Acute samenwerkingsacties zijn noodzakelijk
Aanleiding voor de crisisarrangementen is de huidige coronacrisis. Vooral bij de ondernemers in stads- en dorpscentra komt deze crisis hard aan waarbij er sprake is van een forse terugval in omzet tot wel 90%. Ondanks steunmaatregelen vanuit de rijksoverheid zijn acute samenwerkingsacties noodzakelijk. De Stadsbeweging van de provincie Overijssel steunt en faciliteert ook buiten de coronacrisis samenwerkingsinitiatieven in de stads- en dorpscentra, omdat dit bijdraagt aan een toekomstbestendige steden en vitale centra.

Gemeenten kunnen nog steeds gebruik maken van het speciale crisisarrangement. Hiervoor kunnen zij contact opnemen met stadsbeweging@overijssel.nl.

 

Partners