Uitnodiging bijeenkomstenreeks Stadspracticum: vitale binnensteden en smart cities, keuze of feit?

Als je praat over een vitale stad, dan komt steeds vaker het onderwerp ‘smart cities’ ter sprake. Maar wat is het nu precies? Heeft het vooral te maken met WIFI-tracking en slimme lantarenpalen of is er meer? Wat zijn nu de toepassingsmogelijkheden en waarom zou je het als (grote of kleine) stad willen? Wat zijn de voor- en nadelen? Wat hebben ‘big data’ en algoritmes met smart cities te maken? Wat kunnen we met alle verzamelde gegevens? Wat mogen we met big data? En misschien nog het belangrijkst: van wie is al die data?

Laat je bijpraten in een serie van drie bijeenkomsten en meld je nu aan
Schuif deze vraagstukken niet langer voor je uit en zorg ervoor dat je klaar bent voor de (nabije) toekomst. Laat je bijpraten tijdens het Stadspracticum, georganiseerd door De Stadsbeweging van provincie Overijssel. In een serie van drie bijeenkomsten belichten we de volgende aspecten:

  1. Sessie 1 ‘Wat is een smart city?’: zorg ervoor, dat je weet wat het is en wat de mogelijkheden zijn voor jouw stad. Daarnaast beantwoorden we de vraag: is het alleen interessant voor een grote stad of is het geschikt voor alle stads- en dorpskernen?
  2. Sessie 2 ‘Weet wat je juridische speelruimte is’: Als je tellingen of metingen wil verrichten (dus data verzamelt), wat is dan juridisch mogelijk? Wat hebben we al bij wet vastgelegd en wat nog niet? Wat is een grijs gebied? Moet je het uitbesteden en aan wie? We helpen je bij het maken van de juiste afwegingen.
  3. Sessie 3 ‘Ethiek en eigenaarschap: van wie is de data nu eigenlijk?’: als je te maken hebt met ‘big data’, heb je ook te maken met een ethisch vraagstuk. Van wie is de data? Wie mag het beheren? Wie heeft er nu profijt van: de stad, de bedrijven die aan de slag gaan met big data en algoritmes of de burger? Ofwel: hoe democratisch is het proces of kun je het misschien democratisch maken? Hoe houd je de regie en is dat nodig?

Iedere sessie wordt begeleid door een deskundige, die gespecialiseerd is in het specifieke thema van de bijeenkomst. Daarnaast nodigen we steeds twee steden uit die allebei op een andere manier met het thema ‘smart city’ omgaan. Zo krijg je grip op de reikwijdte van het onderwerp, het afwegingskader en de diverse toepassingsmogelijkheden. Zowel de deskundigen als de steden delen graag de ervaringen met je.

Voel je ook de urgentie om te worden bijgepraat? Wees er dan snel bij!
Ben je nieuwsgierig geworden naar wat het onderwerp ‘smart cities’ voor jouw stad of dorp kan betekenen?

Meld je dan nu aan voor de eerste sessie op maandag 28 oktober a.s. via de Stadsbeweging ovv Smart Cities. Geef ook aan met hoeveel personen je komt en welke (overheids)organisatie je vertegenwoordigt.

Programma sessie 1
(programmatijden en -onderdelen onder voorbehoud)

  • 14:00-14:10: Welkom
  • 14:10-14:40: Annemarie Scheurwater (liaisonmanager binnenstad gemeente Roosendaal) en Samantha van Rooij (Smart City Roosendaal) delen hun ervaringen vanuit Roosendaal
  • 14:40-15:10: Regiemanager gemeente Deventer Denny Lobeek deelt zijn ervaringen vanuit Deventer
  • 15:10-15:20: korte pauze
  • 15:20-15:35: Verken samen met deskundige Bert Groot (docent planologie en smart cities, Saxion Enschede) de mogelijkheden voor je stad of dorp
  • 15:35-16:35: Start interactieve sessie o.l.v. Bert Groot
  • 16:35-17:15: borrel

Waar vindt de eerste bijeenkomst plaats?
Locatie: Brainz, Lübeckplein 68, Zwolle.
Parkeren: in de omgeving zijn diverse (betaalde) parkeermogelijkheden waaronder parkeergarage Lübeckplein.
Openbaar vervoer: het centraal station bevindt zich op loopafstand van het Lübeckplein

We houden de bijeenkomsten bewust kleinschalig (maximaal 30 personen) zodat je voldoende ruimte krijgt om je vragen te stellen en er voldoende tijd is voor interactie. Wacht dus niet te lang en meld je vandaag nog aan. Vol=vol.

Je kunt je nog aanmelden voor de laatste plekken maar wees er snel bij!

Voor wie
De bijeenkomsten, die zowel afzonderlijk als in serie (aanbevolen) kunnen worden bezocht, is geschikt voor beslissers, beleidsmakers en uitvoerders die betrokken zijn bij het bouwen aan een vitale stads- of dorpskern. Je hebt geen technische-, ICT- of juridische kennis nodig om mee te kunnen doen.

Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Voor vragen kun je contact opnemen met Anja van der Hoeven-Lubbers. Je kunt Anja ook telefonisch bereiken via 038 – 499 80 71.

Door je aan te melden voor de bijeenkomst van 28 oktober ga je ermee akkoord dat je naam, je mailadres en je organisatie zijn opgenomen in het netwerkbestand. Dit netwerkbestand wordt uitsluitend gebruikt voor mail- en briefwisselingen van De Stadsbeweging/Stadspracticum. Daarnaast kan tijdens de bijeenkomst worden gefilmd en gefotografeerd t.b.v. beeldverslaglegging. Deze verslagen kunnen ook online worden gezet op www.destadsbeweging.nl . Door je aan te melden ben je ook hiermee akkoord. Mocht je niet akkoord zijn, wil je dit dan aangeven via een mail naar stadsbeweging@overijssel.nl?’

Partners