“Vergroot je kracht!”

Het Overijsselse netwerk van centrummanagers was deze editie bijeengekomen in Raalte om te leren over het realiseren van een compacter centrum. Concept- en gebiedsontwikkelaar Oedsen Boersma van bureau Site Urban Development gooit echter direct de knuppel in het hoenderhok: “Niet het vraagstuk over compactheid van het centrum moet centraal staan, maar het vergroten van je kracht als stad. Ga op zoek naar die kracht en laat dat terugkomen in je centrum.”

Zorg voor verbondenheid

Winkelstraten zijn leeg en parken zijn vol. Dat geeft te denken. Boersma vuurde daarom diverse vragen af op de aanwezige centrummanagers, die deze dag te gast waren in Raalte: ‘‘Ligt je centrum midden op de Veluwe? Heb je een dierentuin? Heb je een lokale bierbrouwer? Heb je veel platteland in je gemeente? Is de zee je kracht? Laat die kracht dan terugkomen in je centrum. Op die manier wordt elke plaats op zijn eigen manier een place to be.“

De kracht van je stad of dorp hangt bovendien samen met het DNA van je stad of dorp. Hoe scherper en duidelijker deze is geformuleerd, hoe makkelijker je de kracht kunt vertalen in je centrum en hoe groter de kans dat mensen zich hiermee verbonden gaan voelen. Het een kan niet zonder het ander. “Het DNA is het fundament van je binnenstad”, vervolgt Boersma. “Dat is niet alleen in sociologisch opzicht relevant, maar ook in economisch opzicht.”

De zee weer terug in de stad

Een concreet voorbeeld dat Boersma in deze context noemt is Holwerd aan zee. Per jaar passeren zo’n 800.000 toeristen de stad maar er zijn er maar weinig die er ook voor langere tijd blijven. Oorzaak lijkt de ligging: lag het ooit zo bloeiende handelsdorp destijds aan zee, anno nu ligt Holwerd achter een enorme dijk en dus niet meer aan zee. Een aanzienlijk verschil in beleving. Door de zee weer letterlijk terug te brengen in de stad, neemt de aantrekkingskracht van de stad weer toe, worden er nieuwe verbindingen gelegd met ‘het achterland’ en zullen meer toeristen in de stad blijven, zo is de verwachting.

Op zoek naar de kracht van Raalte

Ook voor gastheer Raalte had Boersma een opdracht: “Waar ligt voor Raalte de kracht? Is dat Stöppelhaene en moet je dit feest uitbreiden van vijf dagen naar 365 dagen? Of ligt je kracht juist bij het platteland en moet je dat naar het centrum halen?”

Voor de aanwezige centrummanagers was de bijdrage van Boersma een mooie en, voor een aantal, nieuwe manier van kijken naar je stads- of dorpscentrum.

Meer weten over het centrummanagersnetwerk? Neem dan contact op met Lieke Kiekebosch of Bart Ellenbroek van De Stadsbeweging.

Partners